فهرست مطالب

شیلات - سال هفتاد و پنجم شماره 1 (بهار 1401)

فصلنامه شیلات
سال هفتاد و پنجم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم سلیمانپور، باقر مجازی امیری*، حمید فرحمند، علیرضا میرواقفی، یاسین دستار صفحات 1-16
    دترژنت های آنیونی به دلیل پر مصرف بودن، بخش زیادی از فاضلاب های خانگی را تشکیل می دهند. با ورود فاضلاب ها به منابع آبی، این مواد وارد محیط زیست آبزیان شده و با کاهش اکسیژن محلول آب و ایجاد استرس باعث آسیب های جدی به آبزیان از جمله ماهی ها می شوند. هدف از این مطالعه، دست یافتن به شاخصه هایی جهت تعیین میزان اثر گذاری این مواد بر روند رشد جنین ماهی قزل آلای رنگین کمان بود. برای این منظور تخم و جنین ماهی قزل آلای رنگین کمان در مراحل مختلف از زمان لقاح تا زمان چشم زدگی در معرض دوزهای 1 میلی گرم بر لیتر پودر لباسشویی، 5/0میلی گرم بر لیتر مایع ظرفشویی، 25/0 میلی گرم بر لیتر آب ژاول قرار گرفت و در طول این دوره نمونه برداری انجام شد. تیمارها از نظر دامنه زمانی رشد جنینی، درصد چشم زدگی، درصد تلفات، شکل ظاهری جنین و میزان هورمون کورتیزول تخمها و جنین مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که دترژنت ها باعث تسریع زمانی در مراحل رشد جنینی، افزایش درصد تلفات، کاهش درصد چشم زدگی، القاء استرس و افزایش هورمون کورتیزول و ایجاد ناهنجاری های جنینی می گردند. به طور کلی می توان اینطور نتیجه گرفت که ورود فاضلاب های خانگی و صنعتی و متعاقب آن ورود دترژنت ها به منابع آبی می تواند باعث اثرات سمی و آسیب های جبران ناپذیری روی گونه های آبزیان شود.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، شوینده، دوره جنینی، سورفکتانت، ناهنجاری، کورتیزول
  • اسحق زکی پور رحیم آبادی*، سپیده فرعلیزاده، هژیر بهرامی، صادق حسن نیا صفحات 17-30

    هدف از این مطالعه استفاده از ضایعات پوست ماهی کپور نقره ای به عنوان منبع بالقوه کلاژن و بازیافت کلاژن محلول در اسید و آنزیم به روش رسوب ایزوالکتریک و بررسی خصوصیات فیزیکو-شیمیایی آن بود. از این رو، کلاژن از پوست ماهی کپور نقره ای به روش اسیدی و آنزیمی استخراج شد. سپس کلاژن های محلول با استفاده از روش های رسوب ایزوالکتریک (کلاژن محلول در اسید (I-ASC) و کلاژن محلول در پپسین (I-PSC)) و Salting- out (کلاژن محلول در اسید (ASC) و کلاژن محلول در پپسین (PSC) بازیافت شدند. نتایج نشان داد بازده استخراج و محتوی پروتیین کل در نمونه های ASC و PSC نسبت به نمونه های I-ASC و I-PSC بیشتر بودند. اما بازده تولید در نمونه ها مشابه بود. خلوص بالا در کلاژن های I-ASC و I-PSC محتوی پروتیین کل و بازده استخراج متفاوت و بازده تولید مشابه را توجیه کرد. الگوی SDS-PAGE، ساختار I-ASC و I-PSC را به عنوان کلاژن نوع Ι تایید کرد. علاوه براین بررسی ترکیب اسیدآمینه، محتوی ایمینواسید بالاتر را برای I-PSC نشان داد. دمای تخریب حرارتی برای نمونه های I-ASC و I-PSC به ترتیب 70/28 و 99/29 درجه سانتی گراد تعیین شد. در نهایت بررسی حلالیت کلاژن در سطوح مختلف pH و غلظت های مختلف NaCl نشان داد که حلالیت با افزایش غلظت یونی محلول کاهش و در pH بالا و پایین نقطه ایزوالکتریک افزایش می یابد. به طور کلی نتایج نشان داد رسوب ایزوالکتریک کلاژن محلول، پروتیین کلاژن با خلوص بالا را تولید می کند که می تواند به عنوان یک جایگزین بالقوه کلاژن برای کلاژن پستاندارن باشد.

    کلیدواژگان: رسوب ایزوالکتریک، ماهی کپور نقره ای، کلاژن نوع Ι، حلالیت، بازیافت پروتئین، ضایعات
  • علی حقی وایقان*، مهرناز قنبرزاده صفحات 31-47

    ماهی قباد (Scomberomorus guttatus Bloch and Schneider, 1801) از مهم ترین ماهیان تجاری خانواده تون ماهیان در آب های جنوبی ایران است که نقش مهمی در برنامه غذایی انسانی دارد. میزان صید این گونه طی سال های اخیر افزایش یافته است و با توجه به اینکه داده های محدودی در مورد ذخیره آن در آب های جنوبی در دسترس است، امکان استفاده از مدل های برمبنای داده های تکمیلی برای ارزیابی ذخایر آن وجود ندارد. در مطالعه حاضر، مدل صید-حداکثر محصول پایدار (CMSY) و مدل تولید مازاد بیزین (BSM) جهت تعیین بهره برداری پایدار و نقاط مرجع شیلاتی ماهی قباد صید شده در آب های جنوبی بکار گرفته شد. داده های مربوط به 23 سال گذشته از سال های 1376 الی 1398 جمع آوری و برای محاسبه نقاط مرجع شیلاتی وارد مدل شدند. با توجه به نتایج به نظر می رسد که مدل BSM با حساسیت کمتری تخمین ها را اعمال می نماید. مقدار محاسبه شده برای شاخص B/BMSY  توسط مدل CMSY بیشتر از 0/1 و مقدار شاخص F/FMSY کمتر از 0/1 تخمین زده شد که بیانگر عدم صید بی رویه و وضعیت مناسب ذخیره این گونه در آب های جنوبی ایران است. با اعمال مدل پیش بینی، روند افزایش صید در سال 1412 پیش بینی گردید. در صورت تداوم این روند میزان شاخص  B/BMSYبه زیر 0/1 نزول خواهد کرد و شاخصF/FMSY  به حدود 99/1 افزایش خواهد یافت. در صورت عدم کاهش صید از سال 1407، شروع کاهش ذخیره در سال های بعد از 1409 اتفاق خواهد افتاد و ذخیره را در معرض صید بی رویه قرار خواهد داد. براساس نقاط مرجع شیلاتی بدست آمده مقدار حداکثر محصول قابل برداشت (MSY) 9 هزار تن تخمین زده شد و این مقدار برای سال 1412، 15 هزار تن پیش بینی شد. در مجموع، نقاط مرجع شیلاتی تخمین زده شده در این مطالعه می تواند کمک موثری در جهت شناخت وضعیت ذخایر ماهی قباد در آب های جنوبی ایران باشد و تاثیرات حاصل از بکارگیری سیاست های مدیریتی روی ذخایر آن را آشکار نماید که در نهایت می توان جهت بهره برداری صحیح از ذخایر آن در منطقه، برنامه های مدیریتی سازگار با ذخایر را تدوین نمود.

    کلیدواژگان: ماهی قباد، نقاط مرجع شیلاتی، مدل صید-حداکثر محصول پایدار، مدل تولید مازاد بیزین، مدیریت صید، خلیج فارس و دریای عمان
  • معصومه بحرکاظمی*، محبوبه اسلامی صفحات 49-62
    فیل ماهی از گونه های مهم رو به انقراض دریای خزر و گونه اصلی پرورشی ماهیان خاویاری در ایران محسوب می شود. لذا ایده استفاده از محرک تغذیه و رشد در دمای پایین می تواند در بهبود بازده پرورش آن مفید باشد. در این پژوهش 120 قطعه ماهی با وزن 23 ±  15/440 گرم در دمای 1 ± 10 درجه سانتی گراد به مدت 56 روز با غذایی حاوی پروتیین حیوانی (درصد پروتیین: 48 درصد)، و دارای صفر، 5، 10، و 15گرم در کیلوگرم تورین تغذیه شدند (با احتساب تورین موجود در جیره پایه، مقدار تورین کل جیره ها به ترتیب: 1/3، 3/8، 0/13، و 1/18 گرم در کیلوگرم بود). نتایج مربوط به شاخص های رشد نشان دهنده اثر معنی دار مثبت تورین در مقایسه با گروه شاهد بود. در واقع هر سه غلظت اضافه شده توانستند بازده تغذیه و رشد را در ماهیان بهبود دهند و بیشترین درصد افزایش وزن و ضریب رشد ویژه و کمترین ضریب تبدیل غذایی در تیمار 3/8 گرم تورین (تیماری که 5 گرم در کیلوگرم تورین اضافه دریافت کرد)، به دست آمد. در شاخص وضعیت و شاخص های کبدی و احشایی تفاوت معنی دار نبود (05/0<p). در هیچ یک از تیمارهای آزمایشی نیز تلفاتی مشاهده نشد. همچنین بیشترین میزان فعالیت آنزیم های آمیلاز، لیپاز، و پروتیاز در تیمار 3/8 گرم تورین اندازه گیری شد. با افزایش غلظت تورین در جیره، درصد چربی و خاکستر لاشه کاهش و درصد پروتیین و رطوبت آن افزایش یافت که تنها تفاوت درصد پروتیین لاشه بین تیمارها معنی دار نبود (05/0<p). غلظت های متفاوت تورین تاثیر ناچیزی بر ایمنی غیر اختصاصی ماهی داشت. در حالی که در هیچ یک از شاخص های فعالیت آنزیم لیزوزیم، ایمونوگلوبولین کل و کمپلمان C3 تفاوت معنی دار مشاهده نشد (05/0<p)، بیشترین میزان کمپلمان C4 در تیمار 3/8 گرم تورین اندازه گیری شد که با سایر تیمارها دارای تفاوت معنی دار بود (05/0>p). لذا  افزودن تورین به عنوان محرک تغذیه و رشد به غذای فیل ماهی در دمای پایین آب می تواند بازده رشد را بهبود دهد و افزودن 5 گرم تورین به هر کیلوگرم غذای دارای پروتیین حیوانی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: فیل ماهی، تورین، آنزیم گوارشی، درجه حرارت پایین، ایمنی
  • فرهاد نیکنژاد، معظمه کردجزی*، امید اسدی فارسانی، کوشان سینه سپهر صفحات 63-73

    جلبک ها به عنوان منابع بالقوه جدید و دارای عوامل فعال زیستی، محققین زیادی در زمینه های مختلف دارویی، پزشکی و غذایی را به سوی خود جذب کرده اند. یکی از گونه های جلبکی که در مناطق ساحلی و شمالی خلیج فارس رشد می کند، Sargassum ilicifolium بوده که ممکن است اثرات غذایی و دارویی منحصر به فردی را داشته باشد. فوکوییدان از پلی ساکاریدهای موجود در این جلبک، پس از استخراج، در بررسی های MTT، کشت سلولی، زنده مانی و آپوپتوز روی سلول های سرطانی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد، که در طی 24 ساعت در غلظت g/ml1 از عصاره باعث کاهش 2 درصدی قابلیت زیست پذیری سلول ها شده و غلظتg/ml 60 باعث کاهش قابلیت زیست پذیری سلول ها تا کمتر از 30 درصد گردیده و میزانIC50 برابر باg/ml 30-20 بود. همچنین نتایج به دست آمده از الایزا نشان از القا آپوپتوز توسط عصاره روی سلول های سرطانی دارد.

    کلیدواژگان: Sargassum ilicifolum، فوکوییدان، آپوپتوز، سرطان، خلیج فارس
  • جواد میردار هریجانی*، اسحاق زکی پور، ابراهیم علیزاده دوغی کلایی، علی ارشدی، پرویز زارع صفحات 75-86

    مهمترین عوامل موثر بر کیفیت آب، خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و زیستی آن است. با توجه به اینکه چگونگی کیفیت آب، یکی از عوامل اصلی وتاثیرگذار در آبزی‏پروری محسوب می شود، در این پژوهش روند رشد ماهی و تغییرات کیفیت آب در استخرهای دومنظوره پرورش ماهی قزل آلا در منطقه سیستان مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور زیست سنجی ماهیان و سنجش شرایط کیفی آب به ترتیب با نمونه برداری ماهیان و آب، از پنج استخر در شهرستان های زابل، زهک، نیمروز، هامون، هیرمند انجام شد. نمونه برداری ها با فواصل یک ماهه و از آذرماه لغایت فروردین ماه (همزمان با دوره پرورش) از کلیه استخرها انجام گردید. بیشترین و کمترین میزان تولید به ترتیب مربوط به استخر های هامون (44/1039 کیلوگرم) و زهک (913 کیلو گرم) می باشد. بیشترین طول و وزن نهایی ماهیان نیز در استخر هامون با 3/26 سانتی متر و 366 گرم به ثبت رسید. شاخص های کیفی آب شامل: دمای آب، اکسیژن محلول، pH، شوری، شفافیت، هدایت الکتریکی، سختی، قلیاییت، نیتریت، آمونیاک، سولفات، دی اکسید کربن، فسفات و نیترات در طول دوره آزمایش اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میزان اکسیژن محلول بین 76/7 تا 34/8 میلی گرم در لیتر، فسفات و نیترات به ترتیب بین 4/0تا 6/1 و 4/0 تا 9/1 میلی گرم در لیتر، EC بین 95/1 تا 5/5 میلی موس بر سانتی متر و pH نیز بین 5/7 تا 93/7 متغیر است. این نتایج نشان داد که تغییرات دمایی آب، به عنوان مهمترین عامل محدودیت پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان در این منطقه، در فصول سرد سال در دامنه بهینه برای پرورش این ماهی قرار دارد و در استخرهای مختلف منطقه سیستان عامل محدودیت پرورش محسوب نمی شود. تغییرات دمای آب در دوره پرورش در این مناطق بین24/15-78/14 متغییر بود. سایر شاخص های کیفی آب نیز در دامنه بهینه برای پرورش این ماهی قرار داشتند و تغییرات زیادی در استخر های این منطقه مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، آبزی پروری، کیفیت آب، اکسیژن محیو، قزآلای رنگین کمان، منطقه سیستان
  • بهرام فلاحتکار*، ایرج عفت پناه، شاپور غلامی، اسحق رسولی کارگر صفحات 87-98

    یکی از مهمترین مراحل اهلی سازی یک گونه، نگهداری آن در محیط پرورشی و رسیدن به بلوغ و تولیدمثل در این شرایط است. این مطالعه با هدف تکثیر کنترل شده ماهی سوف معمولی (Sander lucioperca) پرورش یافته در محیط اسارت انجام شد. برای این موضوع، دو گروه ماهی شامل گروه کنترل (بدون تزریق هورمون) و گروه القای هورمونی (تزریق HCG به مقدار IU/kg 200)، و هر گروه شامل دو تکرار و 5 ماهی در هر مخزن در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد ماهیان پس از 74 تا 90 ساعت تخمریزی کردند و اختلاف بین دو گروه در این خصوص معنی دار نبود. زمان رسیدگی جنسی از نقطه نظر ساعت-درجه در مولدین تزریق نشده 2/157 ± 9/1396 و در مولدین تزریق شده 2/34 ± 5/1261 ساعت-درجه تعیین گردید (356/0= P). درصد پاسخ دهی ماهیان در مولدین تزریق نشده 7/17 ± 5/87 و در مولدین تزریق شده 0/0 ± 75 ساعت بود (423/0= P). کیفیت لانه ها نیز در هر دو گروه اختلاف معنی داری را نشان نداد. درصد لقاح در ماهیان بدون تزریق 5/3 ± 3/87 و در ماهیان تزریق شده 4/5 ± 7/82 درصد بود (412/0 =P). با توجه به نتایج کسب شده می توان اذعان داشت به دلیل تطابق کامل ماهی پرورشی با محیط اسارت، امکان تکثیر سوف معمولی بدون القای هورمونی و صرفا در درجه حرارت مطلوب با حضور بستر مناسب تخمریزی نیز وجود خواهد داشت.

    کلیدواژگان: اهلی سازی، تکثیر مصنوعی، مولد، hCG، تخم ریزی، سوف معمولی
  • سیده شهربانو جعفری، راهله رهباریان*، مجید رجبیان، حسن رامشینی، سید امیر جعفری صفحات 99-109

    این مطالعه به منظور بررسی اثر افزایش عصاره پوست انار در جیره غذایی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) بر مهار آسیب های اکسیداتیو ناشی از مسمومیت تجربی با کادمیوم انجام شد. در این آزمایش، ماهیان با متوسط وزن 70 گرم بصورت تصادفی به پنج گروه تقسیم شدند. گروه اول به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. گروه دوم کلرید کادمیوم دریافت کردند، در حالیکه گروهای سوم تا پنجم علاوه بر کادمیوم، غلظت های مختلف (1، 2 و 4 درصد) عصاره پوست انار را نیز دریافت کرده بودند. پس از پایان دوره آزمایش شاخص های کبدی آلانین آمینو ترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و آلکالین فسفاتاز و کاتالاز در سرم خون نمونه ها اندازه گیری شد. یافته ها نشان داد که میزان آنزیم های فوق در گروه های تیمار شده با کلرید کادمیوم در مقایسه با گروه شاهد افزایش معنی داری دارد (05/0> p). همچنین، افزودن غلظت های فزاینده (1، 2 و 4 درصد) عصاره انار، باعث کاهش معنی دار تمام شاخص های کبدی در مقایسه با گروه تحت درمان با کلرید کادمیوم شده است (05/0> p). آنزیم کاتالاز در گروه تحت تیمار با کادمیوم در مقایسه با شاهد افزایش یافت. براساس یافته ها، می توان نتیجه گرفت که افزایش عصاره پوست انار در جیره غذایی ماهی کپور معمولی می تواند تاثیرات تعدیل کننده ای بر تغییرات بیوشیمیایی آنزیم های کبدی و کاتالاز داشته باشد.

    کلیدواژگان: کادمیوم، آسیب های اکسیداتیو، آنتی اکسیدانها، عصاره، انار
  • مریم شاپوری*، نرگس مورکی، رضا نهاوندی صفحات 111-122
    کفزیان در زنجیره غذایی و هرم اکولوژیک اکوسیستم های آبی از جایگاه ویژه ای برخوردارند. این مطالعه به منظور برررسی جمعیت کفزیان و کیفیت آب رودخانه کرج واقع در استان البرز انجام گرفته شده است. در این بررسی چهار ایستگاه در مسیر رودخانه انتخاب و از کفزیان آن به صورت فصلی نمونه برداری گردید. نمونه ها توسط فرمالین چهار درصد تثبیت و در آزمایشگاه جداسازی، شناسایی و شمارش گردیدند. در بررسی های انجام شده 24 خانواده، 5 رده و 5 راسته شناسایی گردید. بیشترین تراکم کفزیان با 177 نمونه (تعداد در متر مربع) در تابستان و کمترین تراکم کفزیان با 105 نمونه (تعداد در متر مربع) در زمستان گزارش گردید. در بررسی ترکیب جمعیت کفزیان رودخانه کرج، دو رده Oligocheata، Platyhelminthes و راسته Coleoptera در همه ایستگاه ها دارای بیشترین تراکم بود. در طی این مطالعه میانگین شاخص تنوع گونه ای شانون -وینر 61/1  محاسبه شد.  بیشترین شاخص شانون در ایستگاه اول (بعد از روستای بیلقان) به میزان 92/1 بدست آمد. بر اساس شاخص زیستی هیلسنهوف (HFBI) وضعیت کیفی آب رودخانه کرج در حد خوب و مطلوب ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: استان البرز، رودخانه کرج، شاخص تنوع، شاخص زیستی، ماکروبنتوز
  • سمیه بهرام*، مهدی اسلامی صفحات 123-135

    در مطالعه حاضر، اثر استراتژی های مختلف غذایی طی 60 روز و غذادهی مجدد به دنبال آن طی60 روز دوره پرورش بعدی جهت دستیابی به رشد جبرانی بر عملکرد رشد و شاخص های بیوشیمیایی در فیل ماهی (Huso huso) مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور، 240 قطعه فیل ماهی با میانگین وزنی 10/1 ± 10/67 گرم (میانگین ± انحراف معیار) در 4 گروه استراتژی تغذیه ای تقسیم شدند که شامل غذادهی در حد سیری (100 درصد)، 75 درصد غذادهی در حد سیری، 50 درصد غذادهی در حد سیری و 25 درصد غذادهی در حد سیری بود. در مرحله دوم تمامی گروه ها در حد سیری تغذیه شدند. خون گیری از ماهیان در پایان آزمایش (120 روز) تغذیه ای جهت بررسی شاخص های بیوشیمیایی خون انجام شد. در پایان مرحله اول وزن نهایی در تیمار تغذیه شده حد سیری (100 درصد) به طور معناداری بیشتر از سایر تیمارهای آزمایشی بود و با افزایش محدودیت غذایی وزن نهایی کاهش یافت (05/0 > p). نرخ رشد ویژه به طور معناداری در تیمارهای حد سیری و 75درصد حد سیری بالاتر از سایر تیمارها بود (05/ 0 >p). در پایان مرحله دوم، اختلاف معناداری در ورن نهایی، طول نهایی، وزن کسب رشد و نرخ رشد ویژه بین تیمارها مشاهده نشد (05/0 <p). هماتوکریت تحت تاثیر استراتژی های غذایی قرار گرفت و در تیمار با سطح غذادهی 25درصد حد سیری کمتر از سایر تیمارها بود (05/0 > p). پروتیین کل و تری گلیسرید در تیمارهای 100 و 75 درصد حد سیری بالاتر از سایر تیمارها بود (05/ 0 > p). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تغذیه ماهیان با 75 و 50 درصد حد سیری غذا دهی و غذادهی مجدد به دنبال آن منجر به رشد بالا با کاهش در هزینه های غذایی، بدون اثر منفی روی وضعیت فیزیولوژیک خواهد شد و می تواند به عنوان یک روش مناسب در برای پرورش فیل ماهی معرفی شود.

    کلیدواژگان: گرسنگی، تغذیه، شاخص های بیوشیمایی، فیل ماهی، روش پرورش
  • سمیرا جعفریان، حسین آدینه*، محمد فرهنگی، محمد هرسیج، ضیاء کردجزی صفحات 137-152

    هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات استفاده از دو سطح پری بیوتیک سانیار (پودری و مایع) بر عملکرد رشد، بهره وری تغذیه، فعالیت آنزیم های گوارشی و ایمنی غیر اختصاصی بچه ماهی کپور معمولی در سیستم بیوفلاک بود. ماهی کپور معمولی (45/0± 09/10 گرم) در 18 مخزن (35 لیتر) در 6 تیمار به مدت 60 روز ذخیره شد که شامل موارد زیر است: تیمار شاهد بدون افزودنی با آب تمیز (C)، تیمار شاهد بدون افزودنی با فلاک (FC)، تیمارهای فلاک با 1/0 گرم و 2/0 گرم پری بیوتیک پودری (FP1 and FP2) و تیمارهای فلاک با 1 میلی لیتر و 2 میلی لیتر پری بیوتیک مایع (FL1 and FL2) در 100 گرم غذای پایه بود. شاخص های آب در حد استاندارد برای این گونه حفظ شد. غلظت آمونیاک کل (TAN) بین تیمارهای آزمایشی اختلاف آماری معنی داری داشت. در تیمار FP1 عملکرد رشد ماهی به طور معنی داری بیشتر و ضریب تبدیل غذایی کمتر بدست آمد. بیشترین فعالیت پروتیاز روده (05/0± 42/8) در تیمار FP1 بدست آمد. کمترین میزان کورتیزول و گلوکز سرم در تیمار FP1 مشاهده شد. سرم ایمونوگلوبولین و لیزوزیم در تیمارهای FP2 و FL1 به طور معنی داری بیشتر از سایر تیمارها بود. نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از 1/0 گرم پودر پری بیوتیک سانیار در 100 گرم غذا در سیستم بیوفلاک می تواند عملکرد رشد و وضعیت ایمنی ماهی کپور معمولی را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: بیوفلاک، پری بیوتیک سانیار، ماهی کپور، رشد، ایمنی، کیفیت آب
  • افشین عادلی*، عیسی پنق، طاهره تاقانی صفحات 153-167

    رفتار مصرف کنندگان ماهی خانوارهای روستایی مناطق ساحلی استان گلستان پس از طراحی پرسشنامه و جمع آوری اطلاعات در سال 1399 تجزیه و تحلیل آماری شد. در تحلیل استنباطی پژوهش از آزمون های کای دو، من ویتنی یو و روش امتیازدهی برای رتبه بندی استفاده شد. مصرف سرانه کنسرو آنها 14 قوطی و سرانه مصرف ماهی آنان7/14کیلوگرم بود. 64 درصد آنها مصرف سرانه کمتری از میانگین کشوری (1/12) داشتند. ماهی سفید گونه مورد علاقه آنها بود ولی در خرید امکان دستیابی به گونه خاویاری را نداشتند. مهم ترین دلایل مصرف آنان به ترتیب کیفیت و تازگی، پاک و بهداشتی بودن و علاقه به ماهی بود. گروه درآمدی بالای 5/2 میلیون تومان نسبت به گروه پایین تر حدود 9 کیلوگرم افزایش مصرف سرانه داشتند و در خرید طعم و مزه، اندازه، گونه، خواص و ارزش غذایی ماهی و در حال انقراض نبودن ماهی، و در نحوه عرضه دلخواه ماهی تازه، منجمد و کنسرو برایشان نسبت به گروه مقابل بیشتر اهمیت داشت. تمام 9 فاکتور مورد بررسی در خانوارهای با سطح تحصیلات بالاتر از دیپلم و آنهایی که سرانه مصرف بالاتری از میانگین کشوری داشتند در خرید ماهی اهمیت بیشتری داشت. سنین زیر 45 سال در خرید به طعم و مزه و خواص و ارزش غذایی و در نحوه عرضه دلخواه به ماهی فیله شده و کنسرو بیشتر از سنین بالاتر توجه می کردند. خانوارهای با مصرف سرانه بالاتر از میانگین کشوری و با تحصیلات دانشگاهی به ماهی تازه، بسته بندی شده و کنسروشده بیشتر از سایر افراد اهمیت می دادند. بنظر می رسد با وجود علاقه به ماهیان تازه و گونه های خاص در این مناطق، دسترسی با محدودیت همراه است و محدوده های درآمدی، تحصیلی، سنی و میزان مصرف در گرایش به مصرف فرآورده های شیلاتی در کنار ماهی تازه موثر است و امکان فراهم سازی بازار و عرضه محصولات فرآوری شده با کمک به اقتصاد خانوارهای روستایی در روستاها جهت افزایش سرانه مصرف وجود دارد.

    کلیدواژگان: مصرف سرانه ماهی، روستا، مناطق ساحلی، رفتار مصرف کننده، استان گلستان
|
  • Maryam Soleimanpour, Bagher Mojazi Amiri *, Hamid Farahmand, Alireza Mirvaghefi, Yasin Dastar Pages 1-16
    Anionic detergents make up a large portion of domestic wastewater due to their high consumption. With the entry of wastewater into water sources, these substances enter the aquatic environment and cause serious damage to aquatic animals, including fish, by reducing dissolved oxygen in water and causing stress. The aim of this study was to obtain evidence to determine the effect of these substances on the embryonic growth of rainbow trout. For this purpose, rainbow trout eggs and embryos were exposed to doses of 1 mg / l of washing powder, 0.5 mg / l of dishwashing liquid, 0.25 mg of bleach in different stages from fertilization to hatching and sampling was done during this period. The treatments were tested for embryonic growth time, percentage of eyeing, percentage of mortality, appearance and cortisol levels of eggs and embryos. The results showed that detergents accelerate the stages of embryonic development, increase the mortality rate, reduce the percentage of eyeing, induce stress and increase cortisol and cause fetal abnormalities. In general, it can be concluded that the entry of domestic and industrial wastewater and subsequently entry of detergents into water sources can cause toxic effects and irreparable damage to aquatic species
    Keywords: Rainbow trout, detergent, Embryogenesis, Surfactant, abnormality, Cortisol
  • Eshagh Zakipour Rahimabadi *, Sepideh Faralizadeh, Hajir Bahrami, Sadegh Hasannia Pages 17-30

    The aim of this study was using the silver carp skin wastes as a potential source of collagen and recovering the soluble collagen in acid and enzyme solution by isoelectric precipitation method. The physicochemical properties of produced collagen investigated as well. Hence, collagen was extracted from the skin of silver carp by acidic and enzymatic methods. Then, soluble collagens were recovered using isoelectric precipitation (Isoelectric-Acid-soluble collagen (I-ASC) and Isoelectric-Pepsin-soluble collagen (I-PSC)) and salting-out (Acid-soluble collagen (ASC) and Pepsin-soluble collagen (PSC) methods. The results showed that the extraction yield and total protein content of ASC and PSC samples were higher than I-ASC and I-PSC samples. But the production yield was the same in all the samples. The high purity of I-ASC and I-PSC collagens represented different total protein content and extraction yield, however similar production yield. The SDS-PAGE pattern confirmed the structure of I-ASC and I-PSC as type I collagen. In addition, the amino acid composition showed high amino acid content for I-PSC. It was estimated that the thermal denaturation temperatures for I-ASC and I-PSC samples laying at 28.70°C and 29.99°C, respectively. Finally, the investigation of collagen solubility at different pH levels and concentrations of NaCl showed that the solubility decreases with increasing ion concentration of the solution, and increases at the pH above and below the isoelectric point. Overall, the results showed that the isoelectric precipitation of soluble collagen produces a high-purity collagen protein that could be an alternative source to replace mammalian collagens.
    .

    Keywords: Isoelectric precipitation, Silver carp, Type I collagen, solubility, Recovery of protein, waste
  • Ali Haghi Vayghan *, Mehrnaz Ghanbarzadeh Pages 31-47

    Scomberomorus guttatus (Bloch and Schneider, 1801) is one of the most important commercial fish of the Scombridae in the southern waters of Iran, which plays an important role in the human diet. The catch of this species has increased in recent years, and due to the limited data available on its stock in southern waters, it is not possible to use models based on complementary data to assess its stock. In the present study, the catch-maximum sustainable yield (CMSY) and the Bayesian surplus production (BSM) models were used to determine the sustainable exploitation and fisheries reference points of Scomberomorus guttatus caught in the southern waters. Data related to the last 23 years from 1997 to 2019 were collected and entered into the model to calculate fisheries reference points. According to the results, it seems that the BSM model applies the estimates with less sensitivity. The calculated value for B/BMSY by the CMSY model was estimated to be more than 1.0 and the value of F/FMSY was less than 1.0, which indicates the healthy stock status of this species in the southern waters of Iran. By applying the forecasting model, the increasing trend of fishing was predicted in 2033. If this trend continues, the value of B/BMSY will fall below 1.0 and the value of F/FMSY will increase to about 1.99. If the catch is not reduced from 2028, the stock will start to decrease in the years after 2030 and will be overfished. Based on the obtained fisheries reference points, the maximum sustainable yield (MSY) was estimated as 9,000 tons, and this amount was predicted to be 15,000 tons in 2033. In general, the estimated fisheries reference points in this study can be an effective aid in understanding the status of Scomberomorus guttatus stock in the southern waters of Iran and reveal the effects of the application of management policies on its stocks, which can ultimately develop compatible management plans for proper exploitation of its stocks in the region.

    Keywords: Scomberomorus guttatus, Fisheries Reference Points, Catch-Maximum Sustainable Yield model, Bayesian Surplus Production model, Fisheries management, Persian Gulf, Oman Sea
  • Mahboubeh Eslami Pages 49-62
    Beluga is one of the important endangered species in the Caspian Sea and the main farmed species of sturgeon in Iran. Therefore, the idea of ​​using the growth stimulants through the feed under the low water temperature can be useful for improving its growing efficiency. In this study, 120 fish with the mean weight of 440.15 ± 23 g were fed different animal protein-based diets containing zero, 5, 10, and 15 grams of taurine/kg (Considering the amount of taurine in the basic diet, the amount of total taurine in the diets reached to 3.1, 8.3, 13.0, and 18.1 g / kg, respectively), and reared at 10 ± 1 °C for a 56 –day period. The results of growth indicated a significant and positive effect due to presence of taurine in diet comparing the control treatment. In fact, all the three doses were able to improve the feeding and growth of fish, and the highest percentages of weight gain, specific growth rate, and the lowest food conversion ratio were obtained in treatment containing 8.3 g taurine in diet (a treatment that received an additional 5 g / kg taurine). There were significant differences in condition factor, liver and visceral indices among the treatments (p >0.05), and no mortality was observed among the experimental treatments as well. Also, the highest amylase, lipase and protease enzymes activities were measured in 8.3 g taurine treatment. While the concentration of taurine increased in the diet, the carcass lipid and ash percentages decreased and the protein and moisture percentages increased without any significant difference (p >0.05). Different concentrations of taurine had little effect on nonspecific immunity of fish. Whereas, there were not significant differences in the lysozyme enzyme activities, total immunoglobulin and C3 complement (p >0.05). The highest amount of C4 complement was measured in 8.3 g taurine treatment, which was significantly different compared to other treatments (p <0.05). As a conclusion, the diet containing 5 gr/kg taurine could be the optimum growth stimulant diet, and it can improve the growth efficiency of Beluga fish at the low water temperature (10 ± 1 °C). 
     ...
    Keywords: Beluga, Taurine, Digestive enzymes, Low temperature, Immunity
  • Farhad Niknejad, Moazameh Kordjazi *, Omid Asadi Farsani, Koushan Sinehsepehr Pages 63-73

    Algae as a new potential sources and active agents, have attracted many researchers in the field of pharmaceutical, medical and nutrition. Sargassum ilicifolium a seaweed that grows in the coastal and northern regions of the Persian Gul, may have unique nutritional and pharmaceutical effects because of fucoidan, one of the polysaccharides found in this seaweed. This survey, after extraction of fucoidan, have been conducted on its anticancer effects such as MTT assay, cell culture, viability and apoptosis. According to the results, within 24 h, cell viability at 1mg/ml of the extract reduced by 2% and at concentration of 60 mg/ml, reduced less than 30% and the IC50 was 20-30 mg/ml. Also the results obtained from ELISA showed apoptosis was induced by the extract on cancer cells.

    Keywords: Sargassum ilicifolium, Fucoidan, Apoptosis, cancer, Persian Gulf
  • Javad Mirdar Harijani *, Eshagh Zakipour, Ebrahim Alizadeh, Ali Arshadi, Parviz Zare Pages 75-86

    The most important factors affecting water quality are its physical, chemical and biological properties. Considering how water quality is one of the main and influential factors in aquaculture, in this study, the trend of fish growth and changes in water quality in dual-purpose rainbow trout farming ponds in Sistan region were studied. For this purpose, biometry of fish and water quality conditions were performed by sampling fish and water, respectively from five pools in Zabol, Zahak, Nimroz, Hamoon and Hirmand cities. Sampling was performed monthly from December to April (simultaneously with the breeding period) from all pools. The highest and lowest production rates are related to Hamoon pools (1039.44 kg) and Zahak (913 kg), respectively. The highest final length and weight of fish was recorded in Hamoon pool with 26.3 cm and 366 g. Measured factors included water temperature, dissolved oxygen (DO), pH, salinity, transparency, electrical conductivity (EC), hardness, alkalinity, nitrite, ammonia, sulfate, carbon dioxide (CO2), phosphate and nitrate. The results showed that the amount of dissolved oxygen between 7.76 to 8.34 mg.l-1, phosphate and nitrate between 0.4 to 1.6 and 0.4 to 1.9 mg.l-1 respectively, EC between 1/95 to 5.5 mmhos.cm-1 and pH ranged from 7.5 to 7.93. These results showed that water temperature changes, as the most important factor limiting the breeding of rainbow trout in this region, in the cold seasons of the year is in the optimal range for breeding this fish and in different ponds of Sistan region is not considered a limiting factor. Changes in water temperature during the breeding period in these areas varied between 14.78-15.24. Other water quality indicators were also in the optimal range for breeding this fish and not much change was observed in the pools of this area.

    Keywords: Rural Development, Aquaculture, Water quality, Dissolved Oxygen, Onchorhynchus mykiss, Sistan area
  • Bahram Falahatkar *, Iraj Efatpanah, Shapoor Gholami, Eshagh Rasooli Kargar Pages 87-98

    One of the most important stages of domestication in each species is to maintain the animal in a rearing condition up to reaching to maturity and reproduction. Therefore, this study was performed with the aim of reproducing the pikeperch (Sander lucioperca) grown in a captivity condition. For this purpose, two groups of fish including control group (without hormone injection) and hormone induction group (HCG injection at 200 IU/kg) were considered and each group consisted of two replicates and 5 fish in each tank. The results showed that the fish spawned after 74 to 90 hours, but the difference between the two groups in this regard was not significant. The latency time was determined in case of degree-hour in non-injected breeders to 1396.9 ± 157.2 and in injected breeders to 1261.5 ± 34.2 degree-hours (P = 0.356). The response rate of fish in non-injected breeders was 87.5 ± 17.7% and in injected breeders was 75 ± 0.0% (P = 0.423). The quality of nests did not show any significant difference between the two groups. Fertilization rate was 87.3 ± 3.5% in non-injected fish and 82.7 ± 5.4% in injected fish (P = 0.412). According to the obtained results, it can be concluded that due to the complete adaptation of farmed fish to the captive rearing condition, it can be possible to propagate pikeperch without hormonal induction while the desired temperature and suitable spawning ground are available.

    Keywords: domestication, Artificial reproduction, broodstock, hCG, Spawning, Pikeperch
  • S.Shahrbanoo Jafari, Raheleh Rahbarian *, Majid Rajabiian, Hassan Ramshini, Seyed Amir Jafari Pages 99-109

    This study was performed to investigate the effect of increasing pomegranate peel extract in the diet of common carp on inhibiting the oxidative damage from experimental cadmium poisoning. In this experiment, fish weight with an average of 70 grams were randomly divided into the five experimental groups. Experimental unite was an aquarium with the capacity of holding twenty120-liter of water. The first group was considered as control. The second group received cadmium chloride, while the third group was treated with cadmium chloride and pomegranate peel extract (1% of dietary weight), the fourth group received cadmium chloride and pomegranate peel extract (2 % of diet weight) and the fifth group received cadmium chloride and pomegranate peel extract (4% of diet weight) for a 30- day culture period. At the end of the test period, hepatic markers of alanine, aminotransferase, aspartate, aminotransferase, and alkaline phosphatase and catalase were measured in the serum. The results showed that the amount of the above enzymes in the groups treated with cadmium chloride increased significantly compared to the control group (p <0.05). Also, the addition of increasing concentrations (1, 2, and 4%) of pomegranate extract significantly reduced all liver parameters compared to the group treated with cadmium chloride (p <0.05). The catalase enzyme was increased in the cadmium-treated group compared with the control. Based on the findings, it can be concluded that increasing pomegranate peel extract in the diet of common carp can have modulatory effects on biochemical changes in liver enzymes and catalase.

    Keywords: Cadmium, Oxidative damage, Antioxidants, pomegranate
  • Maryam Shapoori *, Nargess Mooraki, Reza Nahavandi Pages 111-122
    The role and importance of benthic organisms in the food chain and ecological pyramid of aquatic ecosystems is highly recognized. This study was conducted to investigate the benthic population and water quality of Karaj River, located in Alborz Province. In this study, a total of four stations along the river were selected and their benthic fauna were sampled seasonally. Samples were fixed with 4% formalin, isolated, identified, and counted in the laboratory. In the sampling procedure, 24 families, 5 categories and 5 orders were identified. The highest benthic density with 177 specimens (number per square meter) was reported in summer and the lowest benthic density with 105 specimens reported in winter. The benthic population and composition of Karaj River benthic was consisted of two classes of Oligocheata, Platyhelminthes and Coleoptera order and these groups had the highest density in all stations. During this study, the average Shannon-Wiener diversity index was 1.61. The highest Shannon-Wiener diversity index in the first station was 1.92, Based on the Hilsenhof Biological Index (HFBI), resulting that the water quality of Karaj River classified at the levels of good to desirable.
    Keywords: Alborz Province, Karaj River, Diversity index, Biological index, macrobenthos
  • Somayeh Bahram *, Mehdi Eslami Pages 123-135

    In the present study, the effect of various feeding strategies during 60 days and subsequent re-feeding over the next 60 days was evaluated to achieve the compensatory growth on growth performance and biochemical parameters in great sturgeon Huso huso. For this purpose, two hundred and forty fish with a mean individual weight of 67.10 ± 1.10 g (Mean ± SD) were divided into four feeding strategies groups: satiation feeding (100%), 75% satiation feeding (75%), 50% satiation feeding (50%), and 25% satiation feeding (25%). In the second phase, all groups were fed to satiation. Blood sampling was performed at the end of feeding trial (120 days) to measure biochemical parameters. At the end of first phase, final weight in the satiated group (100%) was higher than the other groups while it decreased with increasing dietary restriction (p < 0.05). Specific growth rate and mean individual weight increased significantly in 75% and 100% satiation feeding compared to the other treatments (p < 0.05). At the end of second phase, there was not significant differences in the final individual weight, total length, weight gaine and specific growth rate among treatments (p > 0.05). Hematocrit was affected by dietary strategies and in the treatment with 25% satiation feeding was lower than the other treatments (p <0.05). Total protein and triglyceride in 100 and 75% treatments were higher than the other treatments (p < 0.05). Based on the present study, feeding, at the rates of 75 and 50% satiation and subsequent re-feeding lead to a high growth rate and reducing the feed costs without negative impact on physiological conditions of the great sturgeon fish, and this methods can be considered as an appropriate strategy for culture of this fish.

    Keywords: starvation, Feeding, biochemical indices, compensatory growth, Huso huso, Culture method
  • Samira Jafaryan, Hossein Adineh *, Mohammad Farhangi, Mohammad Harsij, Ziya Kordjazi Pages 137-152

    The purpose of this study was to investigate the effects of using two levels of Sanyar prebiotics (powder and liquid) on growth performance, feed productivity, digestive enzyme activity and non-specific immunity of Cyprinus carpio juveniles in the biofloc system. Common carp (10.09 ± 0.45 g) were stocked into 18 tanks (35 L) in six treatments for 60 days, including: Control treatment without additive and with clean water (C), Control treatments without additive with Floc (FC), Floc treatments with 0.1 and 0.2 g (FP1 and FP2) powder prebiotic and Floc treatments with 1 and 2 ml (FL1 and FL2) liquid prebiotic per 100 g of basic diet. Water parameters are maintained at the standard level for this species. Total ammonia concentration (TAN) was statistically significant between experimental treatments. The growth of fish was obtained significantly higher and the feed conversion ratio was lower in FP1. The highest intestinal protease activity (8.42± 0.05) was obtained in FP1 treatment. The lowest serum cortisol and glucose were observed in FP1. The immunoglobulin and lysozyme serum in FP2 and FL1 were significantly higher than other treatments. The results of this study showed that the use of 0.1 g of Sanyar prebiotic powder per 100 g of basic diet in the biofloc system could improve growth performance, and the immune status of C. carpio.

    Keywords: Biofloc, Sanyar prebiotics, Common carp, Growth, Immune, Water quality
  • Afshin Adeli *, Eisa Pangh, Tahereh Taghani Pages 153-167

    Behavior of fish consumers in rural households in coastal areas of Golestan province after designing a questionnaire and collecting data, statistical analysis was performed in 2020. In inferential analysis of the research, chi-square, Mann-Whitney and scoring methods were used for ranking. They per capita consumption was 14 cans and their per capita consumption was 14/7 kg. 64% of them consumed less per capita than the national average (12/1). Rutilus firisii kutum was the most popular species, but they could not afford to buy sturgeon. The reasons for their consumption were quality and freshness, cleanliness and hygiene, and interest in fish, respectively. The income group above 2/5 million Tomans had a per capita consumption increase of about 9 kg compared to the lower group. And in the purchase of fish flavor, taste, size, species, properties and nutritional value and not in danger of extinction and the desired supply of fish, fresh, frozen and canned for them was more important than the other group. All 9 factors examined in households with higher education level than diploma and those with higher per capita consumption than the national average was more important in buying fish. Under the age of 45 in shopping to flavor, taste, properties and nutritional value and in the desired supply mode, more than older ages, they paid attention to filleted and canned fish. Households that had higher per capita consumption than the country's per capita Fish consumption and with university education cared more about fresh, packaged and canned fish than anyone else. Despite the interest in fresh fish and certain species in these areas, access to them seems to be limited and income, educational, age and consumption limits are effective in the tendency to consume fishery products along with fresh fish. And the possibility of providing a market and supply of processed products, helping the economy of rural households in rural areas to increase per capita consumption.

    Keywords: Fish Per capita consumption, Village, Coastal areas, Consumer behavior, Golestan province